divendres, 9 d’abril del 2010

L’hoquei femení català es mou…en la direcció correcta ?

Equip Femení Base del CH Mataró

L’hoquei femení català d’uns anys ençà, ha evidenciat una evolució positiva malgrat les grans diferències pel que fa al nombre de practicants en vers el gènere masculí.

Afortunadament, molts clubs catalans s’han adonat de que les nenes són un actiu que cal cuidar i, fins i tot alguns clubs, com el nostre, el CP Vilanova, han pogut comprovar que la presència de noies en equips mixtes no devalua les aspiracions esportives d’aquests, si mes no, tot el contrari. Moltes jugadores, ara i abans, no cal posar exemples, han fet millors els seus equips mixtes des de prebenjamins fins infantils o, fins i tot, juvenils.

Ens podríem fer una pregunta: beneficia al nivell del nostre hoquei femení, el fet de que les jugadores es formin, competint en equips mixtes, en competicions mixtes ?. La meva modesta opinió és que indubtablement sí.

El fet de que l’hoquei patins sigui un dels pocs esports d’equip en que les noies comparteixen equips i competicions amb els nois durant l’edat de formació, i que aquestes competicions no siguin d’entrada per nivells ( amb divisions ), és i ha estat, per mi, el principal factor d’èxit, el motiu pel qual la qualitat tècnica i tàctica de les jugadores d’hoquei, no només catalanes, sigui tant alt, en comparació amb el que pot donar aquest esport en general.

Es clar que es pot assolir un nivell similar amb una competició exclusivament femenina des de ben petites, però per això seria necessari que el nombre de practicants fos similar al dels nois, o al menys molt, molt, superior al actual, i que la qualitat d’entrenaments i entrenadors fos també similar.

Tota aquesta reflexió és conseqüència de la noticia publicada a la circular 62 de la FECAPA, on es defineix la 2ª Copa de la Lliga Catalana Femenina, amb una novetat que introdueix el que pot ser una decisió de gran importància pel futur del nostre hoquei femení: la creació d’una lliga base femenina, fins edat benjamí. Intuïm que una sub-16, i les corresponents divisions sèniors.

Això vol dir que la Federació Catalana es mou en favor de la promoció de l’hoquei femení, aspecte indiscutible, i també que es mou cap a la creació d’una competició femenina, per categories, paral•lela a la masculina. I això si que és un pas com a mínim discutible i una decisió sobre la que caldria una reflexió profunda.

Cal una competició de femení base fins edat benjamí ? Això no exclourà les nenes dels equips mixtes ? Quin sentit tindrà que una jugadora jugui les dues competicions ?.

Es ben cert que la competició actual de femení base està desequilibrada. Però, per les jugadores més petites, el fet de compartir equip i competir contra rivals de més edat i qualitat, és més un benefici que un perjudici, al meu entendre. En tot cas, arraconar-les, - involuntàriament - en una competició exclusivament femenina, no s’intueix com beneficiós per l’evolució del seu nivell com esportistes.

I és que la temptació dels clubs de formar equips exclusivament femenins per aquesta competició i apartar les nenes dels equips mixtes, serà ineludible.

No valdran excuses: quin privilegi han de tenir les nenes per jugar dues competicions regulars de la mateixa categoria ?, -diran els pares dels nens-, no sense raó. Això, poc a poc, pot ser la fi del compartir equips i competicions, el fet que ens ha donat les estrelles del present, les campiones d’Europa i del Món.

Ja podem córrer a augmentar dràsticament les practicants d’aquest esport –com Argentina-, perquè, si no és així, els països que tenen la “sort” de no poder fer competicions femenines de base i prous equips mixtes – potser només França- i no cal dir Portugal !, ens poden passar per davant, només que tinguin la sort de trobar-se amb una generació de bones jugadores.

Es clar que la selecció que jugarà, serà l’espanyola...potser amb més jugadores no catalanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada